Nubix
Jeroen Luttikholt
by Jeroen Luttikholt

Uit een peiling van Kassa, waar onderzoek werd gedaan naar de bewustwording van consumenten over de gevaren van malafide webshops, blijkt dat de helft van de consumenten een malafide webshop niet herkent. Gek genoeg doet veruit het grootste gedeelte van de consumenten wel vooronderzoek naar de betrouwbaarheid van een webshop.

Een malafide webshop is vaak een kopie van een reeds bestaande (en ook vaak bekende) webshop en bevat ook vaak de naam van een echte webshop in een webadres zoals: BCCknallers.com en www.belcompany-deals.nl.

De online consument is veelal op zoek naar de goedkoopste prijs en deze online oplichters weten daar precies op in te spelen. Is de prijs of de aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat ook vaak het geval. Ondanks dat veel consumenten onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van een webshop, is het dus lastig een onbetrouwbare of malafide webshop te herkennen. Wij hebben inmiddels wat ervaring opgedaan met het herkennen van malafide shops en willen jullie een aantal tips geven:

1) Webwinkelcertificaten
Betrouwbare webwinkels hebben vaak certificaten zoals het Thuiswinkel Waarborg. Deze zijn eenvoudig na te maken. Controleer dus goed of het certificaat van een winkel echt is. Bij de meeste uitgevers van de certificaten kun je een ledenlijst bekijken en controleren of de verkoper daarbij staat. Let ook op of de juiste logo’s en het juiste certificaat is gebruikt.

2) Content van de webshop
Controleer de inhoud van de webshop op bijvoorbeeld spelfouten. Veel malafide shops zijn met behulp van Google Translate vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands. Dit zorgt natuurlijk voor fouten. Kijk bijvoorbeeld goed naar de algemene voorwaarden. Staan deze bol van de fouten, doe dan geen zaken met deze verkopende partij.

3) Gebruik Google
Doe altijd vooronderzoek naar een webshop. Dit kan je prima doen door middel van Google. Zoek bijvoorbeeld te zoeken op de naam, het webadres, de contactgegevens of het rekeningnummer. Krijg je geen of vage resultaten, dan zou dat een indicatie van een onbetrouwbare shop kunnen zijn.

4) Betaalmethodes
Webwinkels in Nederland zijn verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om minstens 50% achteraf te betalen. Is deze mogelijkheid niet aanwezig? Dan weet je dat je te maken hebt met een onbetrouwbare webshop of in ieder geval met een webshop die de wet overtreedt.

5) Check handelspartij via de politie
Bij de politie kun je online checken of de verkopende partij te vertrouwen is op basis van het e-mailadres, webadres of IBAN- of telefoonnummer. Als er uit de check niets komt, wil dit natuurlijk niet zeggen dat de verkoper per definitie betrouwbaar is. Het is een extra hulpmiddel.

Nu kan het natuurlijk altijd zo zijn dat je als consument slachtoffer wordt van internetoplichting. Doe in dit geval altijd aangifte bij de politie. Dat maakt het voor de wetshandhavers en banken gemakkelijker om deze vorm van oplichting terug te dringen en ervoor te zorgen dat mensen op een veilige en betrouwbare manier zaken met elkaar kunnen doen.

Geplaatst in categorie Nubix
Vorige
Alle berichten
Volgende

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Facebook Twitter Linkedin